Gjatë vitit të parë të projektit, INFOCIP organizoi Ditën e Gjykatës së Hapur, në Gjykatën e Apelit Shkodër. Stafi i projektit zgjodhi Gjykatën e Apelit të Shkodrës pasi ajo është gjykata e dytë më e madhe në Shqipëri. Arsyeja e dyte qe u zgjodh kjo gjykata ishte Reforma e Hartës Gjyqësore, e cila mund ta mbylle kete gjykate. INFOCIP zgjodhi te advokoje nevojen per mos-mbylljen e kesaj gjykate apeli dhe artikulmin ketij mesazhi ne nje dite te vecante per drejtesine shqiptare.

 

Dita e Gjykatës së Hapur në Gjykatën e Apelit Shkodër u organizua më 10 maj 2022, e cila njihet si  Dita Kombëtare e Drejtësisë në Shqipëri. Aktiviteti u mbajt në dy seanca. Gjatë seancës së parë, studentët e shkollave të mesme si dhe studentë të universitetit të Fakultetit Juridik u akomoduan për të vizituar sallat e gjyqit. INFOCIP lehtesi nderveprimin.  Permes pyetjeve dhe pergjigjeve që u trajtuan nga kryetari i Gjykatës, z. Fuat Vjerdha nxenesit dhe studentet moren njohur mbi menyren e funksionimit te gjykates.

 

Aktiviteti u moderuar nga gjyqtarja e shtypit, znj. Vojsave Osmanaj, të ndihmuar nga kancelarja e Gjykatës, znj. Greta Laloshi si dhe nga zyrtarja për median dhe marrëdhëniet me publikun, znj. Megi Duka. INFOCIP dokumentoi plotesisht kete takim dhe ofroi lehtesirat e duhura permes stafeve te veta.

 

 

Ne pjesen e dyte te aktivitetit, të gjithë gjyqtarët (6) të si dhe administrata e Gjykatës Apelit Shkoder, u mblodhën në seancë të hapur për gazetarë dhe bene analizen vjetore të punës së Gjykatës. Ky sesion u mundësua nga INFOCIP. Të ftuar të nderuar në këtë sesion ishin Kryetarët e Bashkive të Shkodrës dhe Lezhës, përkatësisht z. Bardh Spahia dhe z. Pjerin Ndreu. Në këtë aktivitet mori pjesë dhe foli edhe zëvendësministri i Drejtësisë, z. Klajd Karameta. Në këtë seancë morën pjesë edhe Kryeprokuroria e Rrethit dhe Kryeprokuroria e Apelit, Shefi i Policisë, Dekani i Fakultetit Juridik, Prefekti, Avokati i Shtetit Rajonal, Kryetari i Odës së Avokatëve të Shkodrës, Anton Kosteri dhe figura të tjera të rëndësishme në vend. niveli.Aktivitetin e adresoi edhe SH.T. Ambasador i Holandes ne Tirane, Z. Reinout Vos.

 

 

Gjate fjales se tij hapese ne kete aktivitet te rendesishem, drejtori i INFOCIP Gerti Shella kerkoi abrogimin e Aktit Normativ nr 9 datë 25.3.2020 dhe ftoi KQZ te bete te gjitha perpjekjet per hapjen e gjykatave ndaj publikut dhe medias. “Dita e hapur e gjykates vjen pas nje 2 vitesh izolim. everia limitoi me akt normativ parimin e publicitetit te séances gjyqesore. Shpresoj shume qe ky aktivitet te sherbeje edhe si nje sinjalizues real per te inicuar abrogimin e AKT NORMATIV Nr.9, datë 25.3.2020 “Për marrjen e masave të veçanta në fushën e veprimtarisë gjyqësore, gjatë kohëzgjatjes së gjendjes së epidemisë së shkaktuar nga covid-19”. Publiku duhet te zere vendin qe i takon ne sallat ku jepet drejtesia. Nuk mjafton qe drejtesia te behet, ajo duhet te shihet nga te gjithe teksa behet” tha Shella ne fjalen e tij.

 

Sipas kushtetutes se Shqiperise, Neni 42, “Kushdo, për mbrojtjen e të drejtave, të lirive dhe të interesave të tij kushtetues dhe ligjorë, ose në rastin e akuzave të ngritura kundër tij, ka të drejtën e një gjykimi të drejtë dhe publik brenda një afati të arsyeshëm nga një gjykatë e pavarur dhe e paanshme e caktuar me ligj.

 

Rreth 12 media kombetare dhe lokale mbuluan ketë aktivitet. INFOCIP pati kenaqesine te ndervepronte ne organizimin e ketyre aktiviteteve me Gjyqtarjen e Medias në Gjykatën e Apelit të Shkodrës Znj. Vojsava Osmanaj. Eventi u regjistrua nga INFOCIP në audio-video të cilësisë së lartë.  INFOCIP advokoi nevojën e rihapjes së gjykatave ndaj publikut dhe gazetarëve, pas mbylljes për dy vite radhazi, për shkak të kufizimeve të Covid19.

 

DITA E HAPUR SHKODER

 

Comments are closed.

<< Kthehu ne fillim