Shqiperia eshte i vetmi vend qe ka shenuar permiresim sa i takon Demokracise ne vitin 2020, krahasuar me vitin 2019, ne nje liste te gjate prej 167 vendesh te vleresuar nga”The Economist” ne kuader te “Democracy Index 2020”. Sipas raporti, Franca dhe Portugalia rane gjate 2020 pikerisht ne vendin ku u ngjit dhe u pozicionua Shqiperia…

 

 

Pages from democracy-index-2020, INFOCIP

Në vitin 2020 një shumicë e madhe e vendeve, 116 nga një total prej 167 (pothuajse 70%), regjistruan një rënie në rezultatin e tyre te përgjithshëm krahasuar me vitin 2019. Vetëm 38 (22.6%) regjistruan një përmirësim dhe 13 të tjerët ngecur, me rezultatet e tyre të mbetura të pandryshuara krahasuar me 2019.

 

Kishte disa përmirësime mbresëlënëse dhe disa rënie dramatike, siç u diskutua në seksionin “Pikat kryesore”, me Tajvanin duke regjistruar përmirësimin më të madh dhe Mali rënien më të madhe.

 

Kishte 11 ndryshime të regjimit kategori, shtatë negative dhe katër pozitive. Tre vende (Japonia, Koreja e Jugut dhe Tajvani) u zhvendosën nga kategoria “demokraci  me te meta” ne kategorine “demokraci të plota” dhe vetem një vend, Shqipëria, qe u rikualifikua  nga “regjim hibrib, ne  një “demokraci me të meta” .

 

Franca dhe Portugalia përjetuan një përmbysje, duke humbur statusin e “demokracisë së plotë” që kishin rifituar në 2019, duke u rikthyer në radhët e “demokracive me të meta”. El Salvador dhe Hong Kong u larguan nga “demokracia e gabuar” klasifikimi në atë të “regjimit hibrid”. Më tej në renditje, Algjeria, Burkina Faso dhe Mali humbën statusi i tyre si “regjime hibride” dhe tani janë përcaktuar si “regjime autoritare”.

 

Shkarko Ketu Raportin

 

 

Comments are closed.

<< Kthehu ne fillim